mandag, april 30, 2007

Ja eller nei?


Styreverv og lederposisjoner besittes av menn. Valgdeltakelsen er lav. Kommunepolitikken preges av broilere i firsprang opp karrierestigen.


Er demokratiet i fare?


Jeg svarer et soleklart NEI!


Så lenge Knogalands avis byr på avstemninger som:

HAR DU LEVERT SELVANGIVELSEN?
Ja
Nei
Vet ikke

og

ER VIKING I KRISE?
Ja
Nei
Vet ikke
kjenner jeg at jeg har innflytelse.

torsdag, april 26, 2007

Ikke min dag


Dagens tre gode øyeblikk:


1) Klokken er 11.45 og jeg gjør ærend i lunsjpausen, i det jeg nærmer meg 2 damer - en på ca 19 og en på ca 40 - med barnevogner og unger rundt seg - ser jeg at den yngste vinker til meg. Jeg smiler usikkert tilbake, og på kloss hold ser jeg at hun ser rett på meg. Jeg scanner hjernen min (fort gjort) og tenker at jeg bare får late som om jeg vet hvem dette er så jeg ikker virker hoven. Så stopper jeg opp og lirer av meg høflighetsfraser helt til en annen 19åring dytter meg diskret til side og gir førstnevnte en kjempeklem. Jasså. Det var ikke meg hun hilste på. Får vel bare luske meg tilbake til kontoret da.


2) Klokken 15.40. Jeg er på vei hjem, men er innom en kjedebutikk og får øye på noen grønne kule ringer, som bare koster 19,90. Uten å tenke meg om trør jeg en ring på fingern, og der setter den seg fast. Så ender det med, etter at butikkdamen har prøvd å få den av meg, at jeg bare må betale de 19,90 og ta ringen med hjem, for så å prøve med zalo eller olje der.


3) Klokken er 16.15. Jeg er på vei inn dørene. Fingeren banker, og jeg har musikk i ørene. I det jeg stikker hånda i veska og skal fiske opp nøkkelen merker jeg at hele kjolen min har beveget seg opp til å henge som en larv rundt rævva. Akkurat ja, alle som har kjørt forbi meg, og gått bak meg har sett min strømpebuksekledte bakende. Hver dag er en fest, og jeg er et smykke, som Ari sier.

tirsdag, april 24, 2007

L fårr LUUUUUUUSER!


ja vel jævla blåruss gidd å kjør forann meg i 14 kilometer i timen heilt fra sentrum å hjemm te meg mens du ståppe for alt så røre seg enten åm det e gåane, sykklane, foggel eller fisk og kåmme fra venstre eller høyre eller åvante eller nerante, og laaaaangt i fra makte å plassera ånnaskjørebilen te venstre i kjørebanen når du ska te venstre sånn at eg kåmme fårbi og unngår hjerteinnfarkt og høgt blotrykk og aen galskab! Du e tøffe i tryne når du brese deg udfor Pikkens Bar eller Ånnex, elle på spårtsklubb der du står å henge på bisepsapparatet me kompisane dine å seie at sjekk den breia rævå på huder hallgamla røyå der så høgt at eg ekkuratt hørre deg, og me kjøreleraren din ve siå av og ei sjokke fråntruda i mellom oss e du og sløye, men treffe eg deg ei mørke nått så ska eg pigede banka deg.

torsdag, april 19, 2007

NULL HULL


I går var jeg hos tannlegen. Det er det verste jeg gjør. Etter at jeg fylte 18 år og staten ikke lenger ville betale for å lappe tenna mine tenkte jeg at det var smart å spare penger ved ikke å gå til tannlegen mer. Det viste seg å fungere greit i 6 år. Så begynte jeg å våkne om nettene av at det banket i kjeven.


Hva er det som får mennesker til å rote i kjeftamentet på folk og pine dem med saltvannstrykkspylere på tannhalsene, sprøyter opp tannkjøttet og borr som medfører tinitus og gråtetokter i lange tider etterpå? Penger. Den gangen etter 6 år hadde jeg 12 - tolv - hull, og jeg brukte en hel månedslønn på å renovere tanngarden. Så skulle man tro at det ikke var så mange plasser å få hull etterpå. men jaggu kommer det stadig nye, og alle disse fyllingene må i tillegg byttes med jevne mellomrom.


En stund vurderte jeg å røske ut hele røklet og sette inn løstenner. I 1999 var dokter Pung så vennlig å rive ut fire visdomstenner i løpet av et kvarters tid, mens datteren Popflush-stine tittet smilende ned på meg fra en plakat i taket. Jeg har aldri likt henne. Jeg liker ikke pappaen heller. Da jeg skulle finne bussen hjem til kjæresten min etterpå kunne jeg ikke føle tunga mi, men det ante meg at det kalde som rant nedover haka og halsen enten var blod eller spytt. Jeg stakk fortvilet hodet inn på en tilfeldig buss og sa "osholl - e dette boshhen te Maasaas" - tre ganger måtte jeg spørre - før sjåføren svarte "NEEEEEEI. BUSS-EN TE MA-DLA-SAND-NES GÅR FRA BANK-PLASS-EN!" Forvekslingen med en mongo-loyd til tross, når stakkars Margit trakk sine visdomstenner ble det hull gjennom ganen, og det er tross alt mye verre.


I går var jeg altså hos tannlegen. Damen sa at jeg hadde null hull. Jeg betalte henne 700 kroner for at hun skulle se etter, og jeg stoler selvsagt ikke et sekund på at jeg virkelig ikke hadde hull. Jeg er akkurat som rotta til Fredric Skinner. Han oppdaget i sin tid at rottene ikke trenger en belønning hver gang det blir gjort en handling eller respons. De kan få belønning hyppig men tilfeldig, og det viser seg da at dyret vil fortsette med sine nye handlinger lenger. Har DU nok tannhelsekompetanse til å etterprøve tannlegens dom? Selvsagt har du ikke det. Og nettopp derfor kan disse onde menneskene trille terning om hvor mange fyllinger du skal idømmes, så lenge du innimellom får skryt for null hull - slik at du kommer tilbake. Pure Evil.

mandag, april 16, 2007

Ekstremsport


Jeg blir så jækla irritert over alle eplekjekkasene som skal klatre høyest, padle lengst, dykke dypest og jeg vet ikke hva. For å overvinne seg selv, som de sier. Og til tross for dette noble motivet må resten av befolkningen plages med påfølgende dokumentarserier. I Nansen og Amundsens tid hadde man i alle fall skamvett nok til å legge avsted uten å kommunisere med omverdenen, få ettersendt mat eller abonnere på luftambulansen. Man åt hverandre, eller hundene sine, og kappet av fingre og tær med brødkniven når situasjonen påkrevde det. Så kom man enten hjem, eller man kom aldri hjem, og ferdig med det. Jeg orker ikke et eneste bragd-program til før noen hogger av seg armer og bein og åler seg til sydpolen ene og alene ved hjelp av tenna.

søndag, april 15, 2007

Om snø og Judas


Jeg advarer allerede nå mot innholdet i denne posten. Jeg er i usedvanlig godt humør, og kan komme til å låte nyfrelst og ørlite klam. Selv reagerer jeg gjerne med akutt kvalme når andre påtvinger meg lykke og glade tanker. Jeg regner med å være tilbake til mitt vanlige sarkastiske jeg i løpet av kvelden, ja - kanskje alt i løpet av denne blogposten.


Det har vært en fantastisk helg. På fredag hadde jeg planlagt overraskelsesdate for kjæresten min og meg selv. Først: generalprøve på Anna Karenina på vårt lokale teater, dernest treretters middag på Vals (Kveite - dielam - karamellterte og MASSE vin). Det er deilig å gjøre snille ting for den man er glad i, likevel er jeg ikke så oppmerksom i hverdagen - hvilket betyr at jeg må fleske til på ordentlig innimellom. Mister F er snill mot meg nesten alltid, og det er egentlig det beste. Nu vel - bor du i min lille rare by syns jeg du skal gå på teater i nærmeste framtid. Oppsetningen var vidunderlig.


Lørdag prøvde niesene mine brudepikekjoler, før jeg og fire venninner dro til Oppstrand - til et feriehus ved sjøen. Og så - i dag, etter å ha sovet i en gammel seng i et gammelt hus på et sted uten gatelykter og støy om natten - reiste vi sammen til Øldal for å kjøre på snowboard. Jeg kan ikke stort som krever noe av fysikken, men jeg er etter hvert sånn tålig på snowboard. Å sette utfor uten å være redd, med sol over meg, og løssnø under meg gjør meg stolt og lykkelig.

Jeg tror kanskje det er noe av det beste jeg vet om. Som å bli frelst. Jeg har tenkt mye på frelsing og slikt ettersom jeg skal giftes i kirka. Visste du at det egentlig var 30 evangelier, men at Markus og Johannes og Matheus og Lukas (var det ikke ett til?) har blitt plukket ut til Bibelen. Det får meg til å tenke at jeg har for lite informasjon. Hvorfor ble disse valgt? Hvorfor ble andre valgt bort? Judas skrev også et kapittel, der han selv kom heldigere ut enn i de andre. Det var Judas sin jobb å svike Jesus, slik at Jesus kunne velge å gi seg selv for menneskene. Jesus ba ham om det selv. Judas tok selvmord like etter at Jesus ble hengt på korset. Judas var den ekte helten, slik jeg ser det. Han ble bedt om å svike Jesus, og har blitt foraktet i tusner av år for at han gjorde det. Av og til tror jeg på gud, men ofte gjør jeg det ikke. Hvis gud finnes tror jeg at han drar på smilebåndet av at mange mennesker stoler så blindt på bibelen. Bibelen er jo skrevet i en historisk kontekst, og det hadde vært fantastisk om forfatterne klarte å skrive tekster som passer inn uavhengig av kulturell og historisk utvikling. Og så tenker jeg at alle historier har MINST to sider, så også bibelhistorier. Det uroer meg at norske barn aldri blir oppfordret til å reflektere over bibelens innhold i religionstimene - eller til å stille kritiske spørsmål, slik man skal i andre fag. Jo mer absurde ting man klarer å tro på - jo bedre.

Hvis gud finnes tror jeg han syns vi skal være snille mot hverandre, og at vi skal ha det så gøy som vi makter. Og resten i smågodt.

fredag, april 13, 2007

Skilt ved fødselen?








onsdag, april 11, 2007

Likt og ulikt



På vårparten begynner ulumskhetene å røre på seg. Slimete og vemmelige åler de seg rundt i gresset, og får de ferten av gratis alkohol hiver de seg gjerne i ølfatet. Ja visst - jeg snakker om brunsneglene. Og om russen. Sneglene dævver visst hvis de får i seg øl, russen derimot legger seg bare i dvale natten over, så er det på an igjenn dagen etterpå, som Jan Eggum sier. Jeg har også hørt at brunsneglene ikke er kjønnsmodne på denne tida av året, og at du derfor unngår at de tar over hagen din hvis du killer dem nå. Beklageligvis er imidlertid russ påviselig midt i sin sterkeste brunst. Dersom du har en boks øl og på død og liv må spandere på noen foreslår jeg derfor at du velger sneglen.



tirsdag, april 10, 2007

bånsull



Reven sad i sete
så høyre an lammet lete
-Kom te meg du vesle lam,
eg ska visa deg veien fram
te mor di!

-Nei det gjere du inkje
du bide meg i bogjen
og drege meg långt inni skogjen
Gøyme meg onna ein store stein
Pitlar av mine småe bein
Så må mor mi gråta.

Farmor er 84 år. Hun er en kul dame som serverer meg Tia Maria likør midt på dagen, under forutsetning av at jeg ikke sier det til mor og far. Hun pleide å synge sangen over til meg og søsknene mine da vi var små. Den er fin.

mandag, april 09, 2007

31


I fjor feiret jeg meg selv stort, laget tapas til 45 mennesker, hadde levende musikk, flytende eyeliner & grønn øyenskygge. Lysene brant enda på toalettene da mister F kom for å gjøre rent dagen etter.


I år ligger jeg på sofaen i lillebrors gymbukse fra1997, med feberrøde kinn & strumaliknende hals og ser dvd gjennom fettete brilleglass.


Etter 30 går alt nedover.

mandag, april 02, 2007


Hald kjeften på deg,
rør meg ikkje, sa eg!
La meg få sove,
eg er tung og varm og trøytt.
Om eg må velje, tru meg -
er det lett - eg slår deg!
Eg vil`kje snakke,
eg vil vera heilt i fred!


Eg såg du tvila,
såg du kikka raskt på Ellen,
Med svarte auger,
kjevemuskelen var stram.
Så gav du opp meg,
og forlot meg der i kvelden,
for det var jo det eg hadde bedt deg om.


Åleine. Sår, og redd for å bli galen.
for feig te seia det som alle veit frå før.
Slappt mellom beina mine har eg stukke halen,
Eg er ein tapar og forblir det til eg dør.

søndag, april 01, 2007

Aprilsnarr



Jeg er som nordmenn flest - så sant jeg kan unngå å snakke til ukjente er jeg fornøyd. Da jeg kom på Bestamaranen som skulle ta meg inn i Fyfylket i går speidet jeg derfor etter en tom rad med seter. Jeg dumpet ned ved vinduet, de kule solbrillene satt på nesa og i veska lå både pådden og en god bok. Så skjer det - to tenåringer setter seg ved siden av meg. Etter en times pjatt om fyllekuler og snus og boyband og lipgloss og pengeproblemer sier den blonde jenta på 17 "satan, i mårå e det 1. april. Då ska eg ringa ronnt te alle eg har låge me og sei at eg har clamydia. Det bler jævla løye!"



Ja da. Jævla løye.