søndag, september 30, 2007

Fordommer

Er det ikke rent for ille at vi har motforestillinger mot folk bare på grunn av stedet de kommer fra? Nei, i grunnen ikke. Her er min fem-på-bunn-liste over steder å komme fra:


5 Bærum-blærum
4 Vigrestad (Jær-champagne: silosaft med fræs)
3 USA
2 Jørpeland (Sorry Rållserau)
1 Sandnes (Sandnescampari: HB og neseblod, Idol-sjartan, utestedet kætts, grøss og gru. Brenn ned bygda, sier nå jeg)

mandag, september 24, 2007

Kjæledyr


En gang da kjæresten min og jeg gikk tur rundt Store Smokkavatn kom det så for meg at jeg ville ha en hund. "Eg vil ha ein honn!" sa jeg, "Eg vil ha ein honn og det gjer eg meg ikkje på!". Selv om Fredriksen ble overrumplet hadde han klart for seg hva han mente om den saken, og det var at vi aldri skulle ha hund. I 4 kilometer gikk jeg noen meter foran kjæresten min, fråden sto rundt kjeften og jeg snerret fra meg det ene argumentet etter det andre. Når jeg nå bringer dette på banen er det ikke for å understreke at Fredriksen ofte år det som han vil, men for å minne meg selv på at jeg må tenke før jeg snakker. Jeg vil vel for faen ikke ha noen hund - hva skulle jeg gjort hvis han hadde støttet det sinnsyke innfallet?


Jeg hadde pusekatt da jeg var fjortis. Seimann, som han het, bodde i senga mi. Når jeg klappet Seimann hoppet han opp og beit meg i nesa, ganske likt den mye omtalte huggormen. Om sommeren hadde han gjerne en 10-15 hanntikker i pelsen, og dem elsket jeg å lete etter, for så å klype neglene rundt de blodsprengte blemmekroppene og fjerne dem med et presist vridd "knepp". Lillebroren min hadde en kanin, men den døde av ensomhet. Og mor har hatt den samme katten i 18 år, den heter Rullerall og er helt splitter pine gal. Rullerall har føda i strømpehylla i klesskapet mitt på Påskeharens bursdag, og det var ikke særlig hyggelig. Dyr er vemmelige. De sleiker seg i rævva med de ruglete tungene sine, og i neste øyeblikk er de samme tungene på kjøkkenbenken. Hverken Harry Hamster eller Grapus bruker så mye som en kallori på å forsikre seg om at eierne har det greit, så til helvete med dem. Min hypotese er at mennesker har kjæledyr for å innbille seg selv at de er så jævlig viktige. "Hva skulle Harry Hamster gjort hvis ikke JEG ga ham pellets og betingelsesløs kjærlighet?" Da hadde vel Harry Hamster daua da, tenker jeg, og verden hadde vel ikke blitt et dårligere sted å være av den grunn.


Ærlig talt folkens, vi liker ikke dyr, gjør vi vel?


fredag, september 21, 2007

Barndom


25 saker og ting jeg savner fra barndommen:


... men først av alt:


Mitt aller aller aller beste minne:
Marsjere i kuling og hagl kl 08.00 på 17. mai i Belmeland sentrum sammen m Althorn
Marsjere i kuling og hagl kl 18.45 på 17. mai i Stormedalen sammen m Althorn
Marsjere i kuling og Hagl kl 9.20 på Sandøy sammen m Althorn
Marsjere i kuling og hagl m lepper store som hakkebøf på Pisster kl 10.30 sammen med Althorn. Alt dette for en is og lyden av 20 snørrunger som blåser i messinglurer av forskjellige størrelser.

...og så til de 25:
1. Ferdig middag hver dag
2. Gørran Sørlått og RBK som vant serien hvert år
3. Min første lærer, hun hadde mørk bart, veide 90 kilo og var med i Jesushæren
4. Troen på at mor og far alltid visste best
5. Å renne akebrett ned bakken fra huset
6. Å fyre av sarkastiske meldinger mot alt og alle som rørte seg
7. Walkmanen min
8. Plakaten med Drag Ingebritsen i pelskåpe og bar overkropp
9. Vissheten om at det alltid går godt med de snille
10. En forbrenning ut av en annen verden
11. Forestillingen om at seksuell debut = "å smelte sammen"/ bli ett
12. Å lese Brødrene Løvehjerte for første gang
13. Sommer hos mormor
14. Å handle snop for 40 kroner på mors "bok" på nærbutikken uten at de ansatte bisla
15. Ringe til Åpen Linje og si at jeg het Anette, hadde brunt hår og brune øyne og var 16 år
16. Høre på Radio Duen
17. U-klubb
18. Levis 502
19. 12 uker ferie i året
20. Boksen av og lite vink hos Samantha
21. Rubics kube (eller hva det het)
22. Spille Wizards of war på Amiga (eller var det comodore 64?)
23. Lørdagsbarnetimen
24. Arkadia - reisen til jordens indre
25. At når noen sa "du har framtiden for deg" så var det sant

onsdag, september 19, 2007

AAAaaarrrgh


Innimellom streber jeg etter å være et raust menneske, men som regel gir jeg glatt faen. Å delta på et tøysestudium på BeI er så fordømt irriterende at jeg er fast bestemt på å bruke en hver anledning til å tenke noe negativt om mine medstudenter.


Første forelesning: Motivasjon - Maslows behovshierarki - studenten på første rad: duhuu - stårsje liksom di behovå å det akkurat så i feil rekkefølle??? E det sje akkruat såm viktigare me fysiologiske behov enn med sånn sjølrealisering??? (Måssje bruga så vanskelige or, hirkari liksom, det essje akkurat daglig tale)


Andre forlesning: Husker ingenting fra denne, annet enn at han på skrått foran meg ligner urovekkende mye på Trånn Bjirkedal, lokal helt fra EffErrPE.


Tredje forelesing: Skulket for å se idol.


Fjerde forlesning: Holdninger - tre komponenter i holdninget - akkurat i det foreleser trekker pusten: duuu? Atte eg e jæla redde fårr å fly liksåm, så har eg lagt merke te at kapteinen liksom seie "ha en fortsatt god dag" liksom når eg sidde der og e svette og redde liksom, og det syns eg e litt provoserannes. Åm du trur det e forsøg på manipulasjon? At de skal få meg te å tru at eg har hatt det fint på flyet sånn at eg kjøbe fleire billettar av SAS?

Kjære medstudent, hvis du leser dette: Alvorlig talt - kan du ikke bare holde kjeften på deg og være glad for at kapteinen er mer opptatt av å fly flyet enn hvordan du har det??? Jeg er klar over at det går lenge mellom hvert norske fly som faller ned, men skulle det slumpe til å hende snart håper jeg for faen at du er ombord, og lengst mulig vekk fra nødutgangen når det skjer.

fredag, september 14, 2007

På ein måda

På ein måda så liksom føle eg atte ingen gidde hørra på meg, akkurat såmm. Liksom at ingen e interesserte liksom. Det e så jæla føkktåpp liksom. Engtligt tror eg liksåm på ein måda at det bare e fordi folk liksom bler så jævla åpptatt av å se på reuå mi å puppene mine, liksom. Seriøøøøst! Eg meina, harraguuuuuuud. Litt respekkt liksåm, e det så jævla møje å be åm? Bomma ein røyg av deg?

Jeg kan ikke begripe hvorfor så mange gamliser er redde for at de må bli pleid av muslimer på gamlishjemmmet? Takke meg til en høflig Fatima i burka framfor en hubbabubbaslafsende solariumsbrun blondine fra Sandnes som viser rumpesprekken hver gang hun bøyer seg.

mandag, september 10, 2007

Sett på maken


Optikerkjeden Brillelandsby har laget en kampanje så lett å gjennomskue at selskapet burde vært slått konkurs for lenge siden. Men hva gjør de svaksynte - jo de løper mann av huse for å kjøpe nye briller. Dealen er at du får like stor prosent rabatt som alderen din, hvilket betyr at en 90åring får utrolig rimelige briller. Jeg holder det som svært sannsynlig at det er vi unge som dekker inn utgiftene for gamlisbrillene. Og ikke en jævel reagerer. Dersom det hadde vært proporsjonalt omvendt - at de eldre hadde betalt mest, da hadde det blitt andre boller.
Neste gang det er klessalg håper jeg at rabatten følger vekta.

mandag, september 03, 2007

Hekkans Møkka System


En jeg vet om ble sugd av en blondine fra østlandet for noen år siden, og da han syntes at hun var litt røff spurte han ka e det du drive me, egentlig? Hvorpå hun svarte Jeg? Jeg går på B.I!

denne anekdoten har så godt som ingenting med dagens tekst å gjøre, rent bortsett fra at:


Jeg har fått et anfall av lærevilje i voksen alder, og studerer organisasjonspsykologi deltid på B.I. Tidligere i vår tok jeg Organisasjons og Personalkunnskap på universitetet. Med min akademiske bakgrunn syns jeg derfor at jeg kan uttale meg om enkelte deler av arbeidslivet med en viss tyngde.

Jeg må innrømme at jeg ble litt betenkt da det gikk opp for meg at orgnaisasjonsformen jeg liker best er byråkratiet, og at fra McGregors teori om X og Y, hvor X representerer en lat slaur, som hverken ønsker eller tåler ansvar og Y representerer en dyktig, målrettet medarbeider som utfører arbeidsoppgaver på en pliktoppfyllende måte selv om han ikke blir kontrollert - ja, så mener jeg oppriktig at jeg har flest Xer rundt meg. Jeg er oppegående nok til å skjønne at dette ikke er gode nyheter for en kommunalt ansatt mellomleder, og at det er ENDA verre for jentene på gølvet (Xene). Jeg syns folk bør få betalt for det de gjør på jobb, og ikke for at de møter opp. Jeg kan ikke begripe at vi skal ha 20 egensykemeldingsdager i året. Og jeg er mot HMS-dager. Jeg har vært på HMS-dag i dag. Teambuilding. 50 voksne mennesker har labba rundt i skauen på Gjæren, med full betaling. Det utgjør et månedsverk. Og det å løse ånnasoppgaver sammen skal øke trivselen og gjøre oss mer produktive i det daglige? På meg virker det motsatt. Jeg blir skikkelig forbanna over at en gjøk med laaaangt større konkurranseinstinkt enn meg selv (og det skal ærlig talt ikke så mye til) hyler skarpe vonde lyder til meg i håp om at det skal hjelpe meg til å holde balansen på en sleip tømmerstokk. Og at den selvutnevnte laglederen hverken kan stave eller skrive leselig, og at hun bruker flere hundeår på å skrive ned hva som ikke er svarene på quizen. (Spm: Hvem er ordfører i Oslo? Svar: Ikke Jon Vitlev Limonsen) Jeg er mot HMS. Jeg er mot verneombud. Jeg er mot "å snakke om hvordan vi vil ha det sammen". Jeg er mot medarbeidersamtaler.


Jeg vurderer forresten å starte eget firma. Noen som er interresert i jobb?