søndag, desember 30, 2007

Lykken står den kjekke bi

Lykke: å bli invitert på champagnefest hos Jenny og Tommy i nybygd funkiskåk på Sola i romjula.
Ulykke: å pådra seg en forkjølelse av en annen verden - snått og slimchunks i halsen. Feber. Verk i øyekrokene, sprukne lepper. Ligge på sofaen i joggisklær, med briller og fett hår. Innse at man ikke kan gå på fest.
Toppen av lykke: Tommy ringer og forteller at han har fått halsbetennelse og at festen er avlyst! Mister F blir hjemme og pleier sin syke fru, med hjemmelaget pizza og dvd - og INGEN av de andre får heller gå på fest!
Herren tar hånd om sine!

fredag, desember 28, 2007

Om å ha en søster

Alle jenter skulle ha en søster. Selv er jeg velsignet med èn som heter Bergljot. Bergljot er 7 år eldre enn meg, forleden ringte hun meg og spurte hvorfor jeg ikke vil ha henne med til en øde øy. (Jfr gammel blogpost) Hva svarer man til slikt? At jeg faktisk har vært sammen med henne på en nesten øde øy i årevis, før hun og storebror Ørjan forlot meg inne i skauen til fordel for storbyen? At det er payback-time?

Da jeg var liten hadde Bergljot verdens peneste håndskrift, hun spilte orgel og kornett, og hun hadde tykt langt blondt hår. Selv ble jeg dimmitert fra den kommunale musikkskolen etter bare et halvår, da orgellærerinnen ringte min mor og sa at jeg var umusikalsk. (Hvilket åpenbart er løgn.) Jeg skreiv som ei kråke, og i skrivebøkene mine sto det "Frk. Frekkesen gløymer for mykje og gjer seg ikkje nok flid." Så til det med håret - selv om mormor alltid påsto at 4 virvler i håret betyr lykkebarn vil jeg tilføye at 4 virvler mest av alt betyr at du ser ut som et fuglereir på hodet. Kanskje det var derfor Bergljot klippet håret mitt kort da jeg var åtte.
Andre ting: Bergljot hadde venninner på rommet, og låste døra - og jeg måtte skrike i timesvis før mor tvang henne til å slippe meg inn. Bergljot ble hentet av kjæreste i bil da hun var 15, og selv da jeg var 22 og hun 29 var den henne gutta hang rundt på byen. Bergjljot er dritgod til å løse kryssord, og jeg har aldri slått henne i TP. Bergljot har aldri hatt tjukke briller, lapp for øyet, gnagsår på nesa og buksestrikk fra øre til øre. (Ikke for å holde øra oppe men for å holde brillene på plass.) Det er rart å tenke på at evnen til å sette seg inn i andres liv er omtrent fraværende når man er barn. Selv forsto jeg lite av hvordan det var å være Ørjan og Bergljot. Siden de var eldre enn meg var jeg sikker på at de var trygge på seg selv og hadde styr på livet.

Bergljot har laget tre fantastiske barn - Kostas, (også kjent som megafonen fra Sagevad), Prinsesse-klare-søl,og lille Pingu - som foreløpig er veldig stille og som må pudres med potetmel mellom valkene for at det ikke skal lukte tåfis. Jeg lurer på hvordan disse kjerubene kommer til å omtale barndommen sin om tjue år, hva de husker, hvordan de har opplevd dette og hint.

Årsberetning 2007

Jeg må desverre meddele at jeg ikke har utrettet stort i år heller.
Rent bortsett fra bryllupet vårt kan jeg ikke komme på noe som helst. Jeg har imidlertid lest følgende bøker:

Disse vil jeg gjerne lese igjen:
Stieg Larsson
Menn som hater kvinner
Jenta som lekte med ilden
Jonathan Safran Foer
Ekstremt høyt og utrolig nært
Kahlid Hosseini
Drageløperen
Tusen strålende soler
Markus Zusak
Boktyven
Diane Setterfield
Den trettende fortellingen
Sue Monk Kidd
Bienes hemmelige liv
Paul Auster
Brooklyns dårskap
Moon Palace
Kader Abdolah
Huset ved moskeen

Disse var ok nok - men jeg gidder ikke lese dem på nytt:
Paul Auster
Illusjonenes bok
Anne B Ragde
Berlinerpoplene, ligge i grønne enger og den der nummer to husker jeg ikke
Gunnar Stålesen
Dødens drabanter
Jo Nesby
Røstrupe
Simonetta Agnello Hornby
Mandelplukkersken
Marsha Pessl
Utvalgte emner i kvantefysikk
Johan Harstad
Buzz Aldrin, hvor ble du av i alt mylderet

Jeg er ikke akkurat noen litteraturviter - men det føles likevel fint å vite at jeg i det minste har brukt tiden min til noe fornuftig.

torsdag, desember 20, 2007

Gris

Leser i RA at julegrisen Sverre snart skal slaktes og bli til ribbe, etter måltidet jeg inntok på Pattripotten bistro i går aftes å bedømme tipper jeg at Sverre skal serveres nettopp der den 19.12. 2011. Velbekomme. Gummisvor, pottitter med gul hinne og mengder av saus.



Fortsatt god førjulstid.

onsdag, desember 19, 2007

Båddi


Til min store forskrekkelse fikk jeg i dag høre at bodyen er på full vei inn i motebildet igjen. Og jeg snakker ikke bebbismote - jeg snakker mote for voksne damer.
For eventuelle uvitende lesere: body er et særdeles upraktisk genserlignende plagg som har trykk-knapper i skrittet.
Selv har jeg eid to røde åletrange utringa bodyer, det må ha vært på begynnelsen av 90-tallet. (Ved nærmere ettertanke tror jeg at jeg må ha stjælt begge av Bergljot, for min mor ville ALDRI ha tillatt at jeg brukte penger på så ludderaktige plagg.) Jeg husker en gang jeg brukte lang tid i en ørliten bås på en overfylt jentedo på Mærtinikk, det banket og slo i døren og jeg sto bøyd dobbel og forsøkte å få kneppet de helvetes trykk-knappene. "Faen fort deg ka faen gjørr du på der inne?" ropte det utenfra "håll kjeften eg prøve å kneppa båddien" ropte jeg innenfra. "Hærra guuuuuud - det e vel får faen ingen såm kneppåpp båddien når de ska pissa - det e bare å dra an litt te sies!!!" Ropte det utenfra. Det er mye å holde orden på, i denne motejungelen.

mandag, desember 17, 2007

Er det mulig

Mårrabrø
Bolling
Bolle i ovnen
Nybakte foreldre

Bakerne har fått en alt for viktig rolle i samfunnet vårt.

torsdag, desember 13, 2007

Kulturarroganse


Kjære Kary Killer -

Jeg har hørt at du er sånn kulturhovedstad 2008-sjef, og i den anledning vil jeg få komme med et innspill. Dukketeater og ballett på vegger er sikkert greit nok, men generelt er jeg møkkalei av at finkulturen ALLTID skal gå foran det de fleste av oss foretrekker - rølp og faenskap.


Jeg håper vi får St Lucia-opptog med litt mer fart og futt i i Kulturbyåret 2008.

Sant Lucia
Dreit oppi lia
så kom tre vise menn
tørka det opp igjenn...

tirsdag, desember 11, 2007

Nattevåk

Gamliser legger seg klokka 19.00 og står opp klokka 05.00. Selv pleier jeg å gå i bingen mellom klokka 23.00 og klokka 24.00. Jeg finner det urovekkende at jeg har begynt å våkne klokka 02.50 om natta. Jeg har lurt på om jeg er en gamlis, og har lagt merke til at rynkene og de blågrå ringene under øynene er noe mer tydelige. Så en natt skjedde noe veldig hyggelig - jeg klarte å vekke Mister F uten at han ble sur og gretten, og så lå vi og jobbet med tekster til det nye elektronikaalbummet vårt hele natten. Her er den første teksten vi laget (den skal leses på Haua- eller Moi-dialekt, og lydbildet skal være flytende, men med en tydelig og myk basslinje)
- det e svarte mosikk, svarte mosikk
- kå meine du, Miles Davis?
- Nei - jeveldyrkelse og narkotika
(...)
Rægefjord.

Fint?

mandag, desember 03, 2007

URRETTFERDIGT!!!!




Frk F: duuu, har du sett den konforlutten så ligge på spisestuebore?
Mr F: Nei, ka e de får någe?
Frk F: de e sånn innkalling te EU-kontråll på bilen.
Mr F: Å. Når e den datert?
Frk F: september.
(tenkepause)
Mr F: åm du har penger?
Frk F: Nei, har du?
Mr F: Nei.

Og likevel så sier alle at jeg er for voksen til å få pakkekalender. Det er URETTFERDIGT!!!! Eg åg vil ha kalender!!!!! Nååååååå!!!! Eg vil!!!!! Alle andre har!!!!!!!

søndag, desember 02, 2007

Adventstid

Jeg vet jo at Maria ble besvangret ved et mirakel, men jeg kan likevel ikke forstå annet enn at hun må ha vært gravid i 40 uker siden jesusbarnet var helt ferdig da det kom ut. Hvordan har det seg da at vi bare har 4 uker adeventstid til å vaske, yste, bære ved, bake, kjøpe og spise når Maria hadde 40 uker til å vente på julaften? Engler flakset rundt og sang med linne stemmer, mens vi må ta til takke med barnekor og korps av ymse kvalitet. På toppen av det hele kom tre konger med røyk og gull til henne, selv skal jeg feire jul sammen med 12 av mine nærmeste familiemedlemmer. Er jeg heldig svinger noen av naboungene innom på julebukk-besøk. Ikke at jeg klager over det,- men sammenlignet med kronpen, Ari og Harald med lommene fulle av røyk og gull er det nå litt stusslig likevel.
Det er vel som alt annet - oppfølgerne blir aldri så bra som enern.


Ps - nå har jeg blogget om jeusbarnets bursdag, selv om det er Lindahls bursdag i dag - og Lindahl har etterlyst et lite blogginnlegg til ære for seg selv. Grattis med dagen Lindahl - og beklager at det ikke ble noen hyllest til Sverige og/ eller deg. Men stanna kvar så skal du se at jeg flesker til med noen god-ord neste gang jeg blogger!