onsdag, september 24, 2008

rekrutteringstaktikk

Arbeidsgiveren min vurderer å innføre røykeforbud for de ansatte. Jeg lar meg lett begeistre av grensesetting som ikke får noen konsekvenser for meg selv - men i dette tilfellet ser jeg for meg at det ville være jeg som skulle drive kontrolltiltak. Ergo ville dette om mulig bli et enda større problem for meg enn for røykerne. I disse tider mangler vi kvalifisert arbeidskraft, lønna suger og jeg mener vi bør tenke helt anderledes for å tiltrekke oss gode folk. Hva med å tillate drikking siste timen av arbeidsdagen - dette ville bli opplevd som svært eksklusivt, ser jeg for meg - og ingen ville rekke å bli noe særlig beruset? Kanskje timen skulle være forbeholdt raportskriving, samarbeidsmøter med andre instanser og personalmøter - da alkoholinntak mens man driver sosialt arbeid er litt trøblete. Trodde dette kulturåret skulle lære oss å tenke utenfor boksen. Pietismen lenge leve. Du må ikkje røyga. Du må ikkje surfa på nettet i arbeidstiå. Du må ikkje vær bakfodle på jobb. Hei hvor det går.

lørdag, september 20, 2008

Misvisende markedsføring

Pikebarnet sover, men det behøver ikke å vare lenge - så jeg skal være konsis:

Her i byen heter apotekene Svane-Apoteket, Løve-Apoteket, Apotek Hjorten og den slags. Som om det var mulig å få tak i noen av artiklene i butikknavnene der inne. Er dette et forsøk på å maskere det de driver med? Burde de ikke døpes om til Apotek Prostata, Sprøyte-Apoteket, Pille-Apoteket, eller noe?

onsdag, september 17, 2008

Om ALT (og ingenting)


Så har jeg vært mor i 10 dager, og tenkt at jammen burde jeg blogge litt snart for å vise at jeg er opptatt av andre ting enn meg selv og barnet mitt. Men det er jeg ikke. Jeg har vært gjennom fasene:
- super-gravid uten noen plager eller hormoner
- rier i halvannet døgn
- fødende i 55 minutter på sykehus
- stoltehet over at jeg er et råskinn som nesten føder hjemme, og som ikke trenger dop, gass eller nåler for å klare det
- overveldett over at jeg har et barn som er mitt
- følelse av å være totalt inkompetent
- en million billiard hormoner som raser rundt i kroppen og får tårene til å sprute
- følelse av å være på grensa av galskap (etter null søvn)
- engstelse
- dager uten annet enn pikebarnet hengende i puppen (mao - ikke lest avisen, ikke dusjet, vaset rundt i boxershorts og t-skjorte hele dagen)
- enorm stolthet og glede over at dette fantastiske vesenet finnes, og at mister F og jeg har laget det selv.

Og selv om jeg har lånt en haug med penger av banken og renta stiger og jeg skal betale tilbake hvis jeg klarer - tror jeg framtida blir fin. Og jeg tror at dere andre også får en fin framtid. Har dere nedtur i dag blir det opptur i morgen. Det ordner seg.

torsdag, september 04, 2008

Likhet for loven


Hester doper seg og mygg snorter kokain. Snart-ledelsen raser over at insektet er på forsida av VG, og at deler av telefonsamtalene som politiet har avlyttet i forbindelse med opprullingen av kokainsalget står gjengitt i avisa. Det er å sparke på en mann som er på vei tilbake, sier Snart. Kjendis-eksrusmisbruker Hurra Terg-Tjoheisan er også i harnisk. Klart at politiet har lekket informasjon til pressen! Og klart at en halvmeter lang fotballspiller som er kjent og kjær for oss alle henges ut i avisa, når journalistgribbene har belegg for det. Det er ulempen ved å være kjendis. Fordelen med å være kjendis er at noen gidder å forsvare deg.

For hvor er Snart fotball og Terg-Tjoheisan når journalistene pisser på dem som ikke har rukket å komme opp i knestående engang? Nei se det. Det er det iiiiiiiingen som veit.

mandag, september 01, 2008

Norsk narkotikapolitikk


Jeg blir nok ansett som en forfekter av gamle verdier i diskusjonen om hvorvidt norsk narkotikapolitikk er feilslått eller ikke. Det betyr ikke at jeg ikke er for en human narkotikapolitikk, bare at jeg legger helt andre ting i hva en human narkotikapolitikk er.


Skuespilleren Fjoner spør i en kronikk om vi virkelig tror på et rusfritt samfunn, og hvis vi ikke gjør det - hvilke konsekvenser dette bør få for måten vi håndterer narkotikaspørsmålet. Fjoner viser til at vi i Norge har hatt svært høye overdosetall, og dette i seg selv blir et slags bevis på at politikken er feilslått. Selv om alle liv er verd å redde syns jeg likevel det blir en lettvint omgang med tall - for du kan gjøre akutt-tilbudet i de store byene langt bedre, redusere dødsfallene og ha like mange rusavhengige i parkene, i de dårlig vedlikeholdte leilighetene, hospitsene og alle andre steder for den del. Det ser ut til at verdighet for enkelte er å redusere et problem som er både helsemessig og sosialt til kun en sykdom - der heroinet selv skal være medisinen. Del ut heroin til de narkomane, så de får et verdig liv. Kanskje det er nedlatende av meg - men jeg kan ikke være med på det. Jeg kan ikke være med på at helsevesenet skal dele ut gift til folk og kalle det medisin. Jeg kan ikke gi opp troen på at mennesker kan bli rusfri, med rett hjelp. Og jeg er overbevist om at vi kunne gitt langt flere rett hjelp om vi ville brukt mye nok av skattepengene våre på den. For mens den gis koster rett hjelp langt mer enn et halvt gram heroin om dagen, sosialhjelp og kommunal bolig. En human ruspolitikk vil for meg åvære å møte alle de behovene som hver enkelt har, på en kvalitativt skikkelig måte, over tid. Skikkelig bolig. Skikkelig dagtilbud. Omgang med familien, og gjerne familieterapi dersom det er ønskelig. Mulighet til å delta i fritidssysler, reiser, denslags. Det humane ligger i å tro på at alle har ressurser i seg til å lykkes, og i å anerkjenne at alle mennesker har behov for å bli møtt med forventninger og tilbud som er individuelt tilpasset.

På sikt er rett hjelp en gullgruve. Både for den som mottar hjelpen og for oss som samfunn.


Jeg må tro på at alle kan lykkes. Samtidig som jeg vet at noen ikke kommer til å gjøre det. For meg ligger nøkkelen i å tro at de menneskene jeg møter er de som vil klare det. Og i å gjøre det jeg kan for at unge i en vanskelig livssituasjon skal få hjelp tidlig nok til at de aldri får et vanskelig forhold til rus.


Alternativt kan jeg gi opp. Dele ut heroin hos legen. Bygge sprøyterom så de kan få sette skudda sine i fred. Og kanskje dele ut brennevin til alkoholikerene og penger og sjettonger til de spilleavhengige med det samme.