onsdag, april 08, 2009

Katode-TV


Når skal folk slutte å si flat-skjerm, og begynne å si tv? Så langt jeg kan se (og det er ikke spesielt langt) er det bare undertegnede som IKKE eier flatskjerm. Jeg eier et Katode-tv, som bare er et annet ord for god gammaldags klump-tv. Det vil si - jeg eier to. Da det nyeste gikk i stykker ble vi veldig glade for at vi ikke hadde kastet det eldste, som på den tiden virket om man bare rikset kabelen fram og tilbake. Nå må man rikse ganske lenge. I tilleg har riks-tv-boksen gått i stykker, så det kommer uansett ingen signaler til katode-tven vår. Jeg har ikke sett tv på en måned. Man skulle tro at det ble gjort mye annet i fraværet av dårlige serier og nyheter - men overraskende nok har jeg ikke gjort noe nyttig i stedet. Jeg har sittet på dinbabydåttkomm og skrevet mer og mindre seriøse innlegg om tilværelsen som småbarnsmor. Dette var en avsporing. Vi spiller DeVaDe-er innimellom, og da må vi rikse noe helt grønnjævlig på kabelen for å unngå følgende:

-svart skjerm uten lyd

- svart skjerm med lyd

- alt på skjermen er rødt (m/u lyd)

- alt på skjermen er grønt (m/u lyd)

- alt på skjermen er gult (m/u lyd)

Men altså - slutt å si flat-skjerm - dere er majoriteten og bør ha førsteretten til kortversjonen, TV. Så kan jeg begynne å si katode-tv.

søndag, april 05, 2009

Påsken i Fyfylke fra A til Å


I motsetning til min bror er jeg Fyfylke-patriot. Vil ikke bo der - men heier fra sidelinjen. Å komme fra Fyfylke gjør deg smått eksotisk i byen - å komme fra Fyfylke og flagge det med stolthet i byen gjør deg VELDIG eksotisk.

Så da Aftenbla under overskriften Påsken i Fyfylke fra A til Å skjenket oss en rekke aktiviteter, men kun i Sævda og Sølldall ble jeg litt irritert og sendte følgende tilbake på mail:


Hei på dere! Ville bare ønske dere en god påske i Ryfylke - som jeg ser at i år er begrenset til Suldal og Sauda. A - andakt er det overalt i Hjelleland - helt unødig å sette seg inn i når og hvor - vil du på andakt finner du nok en. B - Bøgdaposten - se i denne for å finne andakt (se A. )C - Chai te - deilig med en kopp varm te når du er rød og kald i kinnene etter å ha gått til Randåsen. D- Dans - må tro om det ikke skal arrangeres et påskeball på Hjelleland samfunnshus. E - Egil på Kaien - åpner igjen neste helg, dog av tyskere - men likevel - Hurra for det! F - Finanskrise - men ikke på Hjelleland. G - Gea - Habbis å¨Gea på vei him e et must for bror min så kjøre lastebilH - Helland - Audun Helland er nominert til gullruten! Dette kan vi glede oss over hele påskaI - Internasjonal kafe i Mallistova 09.04. kl 17.30. J - jul - i det påsken kommer er jula som kjent over. K- Kino på samfunnshuset 5. april (Olsenbanden jr.) og 12. april (Appelsinpiken, og Den fantastiske historien om Benjamin Button). L - Lemminga nærmer seg, årets høydepunkt for noen(Det har alt komt et kjærlighetslam til gards. Sauen skulle vært i gryta til onkel Kjell for lengst, men dette ble avlyst da den forestående familieforøkelsen ble kjent. MAO - synd redder liv i Ryfylke.) - Alternativt: Furutangen arrangerer påskeleir. M - Magnhild kommer sikkert hjem til påske. Bra dame som vi er stolte av.N- Nynorsk - alle gode jenter frå Hjelleland skriv og talar nynorsk, både i påska og elles. O - Ost og vin - deilig å spise ost når du vet at melka kommer fra egen ku. P - Polet - Husk å gå på polet og kjøp rødvin for mor (se O). Q - Quo vadis - latin og betyr "Hvor går du?" - svaret er selvsagt: til Hjelleland! R - Revy - ok så er revyen Maggalaust alt tatt av plakaten, og i virrvarret glemte man å invitere Aftenbla - men snart kommer den på video og da kan Aftenbla anmelde på bakgrunn av the movie? S - Sjakk i mallistova, HJelleland klokka 18.30. T - tyskere i bobil - mon tro om vi snart skal putre bak Hymer i Tveitebrekkå igjen? U- Ut på tur - her er det mengder av natur å boltre seg i. V - Velvære - spa på Hotell Velvære - deilig. W - Whisky - godt med en whisky etter å ha vært på spa - den tar du i baren på Spahotellet. X- X-ord - jeg liker dem i Aftenbladet best. Håper ikke lørdagskryssordet ryker når Aftenbladet skal spare penger. Y - Ytre Fyfylke - det som ikke er indre Fyfylke? Betyr det i så fall Finnøy, Strand, Forsand, Hjelmeland, Kvitsøy og Rennesøy? Z - Bokstaven Z sto opprinnelig på 7. plass i det latinske alfabetet - altså der G stå i dag - benytter derfor denne ubrukelige bokstaven til å be om GODT - PÅSKE GODT! Æ - ære - ærast den som ærast bør - og i påska er det vel ikke vertinna, men snarere han som lot seg korsfeste? Ø - Kjøp brød og smør på Ølesundt. Å - Årdall ungdomsskule - skynder du deg får du oppleve denne før den er borte


God påske!

fredag, april 03, 2009

ord delings feil

Folk som ikke kan reglene for orddelene bør skytes på kloss hold.
Apropos Bush - har dere sett at han er avbildet sammen med Påskeharen i dagens Aftenbladet?

torsdag, april 02, 2009

Samvittighet

Den gamle regla om id, ego og superego går aldri av moten - du har gjort noe for å oppnå en eller annen form for egen vinning, og det bryter med våre felles verdier eller får negative konsekvenser for andre - klart du skal ha dårlig samvittighet. Så lenge du bruker den til noe. Til å prøve å forbedre deg, kanskje. Hvis folk driver og får dårlig samvittighet når de ikke skal ha det - på vegne av andre for eksempel - er det idioti. Hvor jeg vil med dette? I går leste jeg en artikkel om skuespilleren Aggnes Kjittilsen, hun sa at hun fødte en stor klump dårlig samvittighet samtidig som hun fødte sønnen sin. Jeg syns det var treffende sagt. Jeg har også dårlig samvittighet - og jeg vet ikke helt hvorfor. Den er en snikende følelse av å ikke være god nok mamma for barnet mitt. Og det er så teit, for jeg er en høvelig god omsorgsperson. Det er bare det at jeg tenker at jeg alltid kunne vært litt flinkere, litt snillere, litt blidere, gått litt flere turer, fått i henne litt mer mat, latt henne sitte mindre i vippestolen, sunget litt mer for henne, susset henne litt oftere (selv om akkurat dèt tror jeg ikke går an), latt henne være sammen med andre unger litt oftere, satt mer pris på dagene våre sammen, bekymret meg mye mindre.
Hun ligger fornøyd og pludrer i senga si. Håper jeg får dårlig samvittighet den dagen jeg faktisk har skjellig grunn til det - når jeg har nedprioritert henne, eller når jeg har anklaget henne for noe hun ikke har gjort, eller når jeg ikke har vært oppmerksom, eller hun har vært trist uten at jeg har lagt merke til det. For før eller senere må det jo skje. Huff så dårlig samvittighet jeg får bare av å tenke på det. Tenk det frøken frekkesen, du har født en klump av dårlig samvittighet.