søndag, november 26, 2006


I Skavanker, der jeg bor, er det ganske mye snakk om prostitusjon. De nigerianske kvinnene har overtatt strandkaien fra heroinistene, og det knulles i bakgater og private hager som aldri før. De som bor i nabolaget er leie av å plukke opp brukte kondomer og avføring, og syns at de prostituerte tar seg til rette. Ingen uttaler at Skavanker-mennene som velger å kjøpe sex av gateprostituerte tar seg til rette. Det er disse mennene som slenger kondomene sine i blomster-bedene i Gamle Skavanker. Noen av dem har ikke tilgang på gratis-sex, andre har koner og barn og blir kåte av å gjøre noe skittent og hemmelig. Jeg antar at de prostituerte selv synes de mangler finansieringsalternativer når de skal betale en bakmann, eller dekke rusmisbruket sitt. Så vidt jeg vet har ikke en eneste gateprostituert stått fram og fortalt om gledene ved å pule fremmede for penger. Det har vært snakk om fornedrelse, vold, skam, vanskelig barndom ofte med overgrep, men aldri glede.
Det er så lett å peke på dem, horene, lett å moralisere over det de gjør. Det er oss og dem, vi er ulike.
Hvorfor snakkes det om jenter og ikke kvinner eller damer når Kirkens Bymisjon eller Pro-senteret uttaler seg om prostitusjon? Er de ikke like voksne som oss andre? Tar de mindre ansvar kanskje? Er det litt mer synd på dem?
Det undrer meg at vi ikke har et horestrøk der kvinner drar for å kjøpe sex av menn. Menn som selger sex har stort sett mannlige kunder. Hva ville skje dersom kvinner behandlet menn på samme måten som menn behandler kvinner?

5 Comments:

Blogger Rållserau said...

Jeg begynte å lese en bok som het "Egalias døtre". Den handler om et univers der kjønnsrollene er snudd totalt om. Jeg orket ikke lese hele, for den var ikke så godt skrevet. Men jeg fikk noen små åpenbaringer.

tor. nov. 30, 09:47:00 a.m. 2006  
Blogger Frk. Frekkesen said...

Og etter lang tids fravær fra internett erkjenner jeg at interessen for prostitusjon er laber.

søn. des. 03, 09:13:00 p.m. 2006  
Anonymous Anonym said...

Det råder ingen tvekan om att anledningarna till varför kvinnor prostituerar sig är många. Ekonomiska skulder, hållhakar, missbruk, bostadslösa osv. Eftersom jag rest mycket i Holland kan jag göra en parallell därifrån. Där har man resonerat att eftersom man inte kan göra något för att långsiktigt stoppa prostitutionen, så har man valt att legalisera den på vissa platser. Samma sak med knarket. Det är bättre för kvinnornas hälsa eftersom de män som köper sex är aningen mer övervakade, men det löser inte problemet utan flyttar det bara från ett ställe till ett annat. De har till exempel fortfarande lika stora problem med Hiv och Aids som Skandinavien hade för tio år sedan när kampanjerna var som störst. Vilket av alternativen som är bäst, det vet jag inte. Förmodligen som att välja på pest eller kolera.

Om jag förstod språket rätt så var din huvudfråga i inlägget varför man pratar om kvinnorna som säljer sexet men lämnar männen som köper det ifred. Det är absolut en tänkvärd fråga. Självklart är det lika moraliskt fel att göra båda delar, och de män som utsätter kvinnorna för psykiskt lidande genom att inte respektera var gränsen går för hur man ska bete sig mot en annan människa kan märka deras psyke för livet eftersom de är i en väldigt utsatt position när de ger sig själva sexuellt.

Men om man jämför prositution mot något helt annat: Säg att en tv-kanal sänder ett olämpligt tv-program. Då klagar man ju inte på tittarna utan på de ansvariga på tv-kanalen. På den som erbjuder folk att ta del av det, inte den som väljer att utnyttja erbjudandet. Om du förstår min jämförelse. Att det finns folk som vill köpa är ju inget problem om ingen säljer. Såvida de inte börjar våldta istället...

søn. des. 03, 11:03:00 p.m. 2006  
Blogger Frk. Frekkesen said...

Hei Lindahl - jeg skjønner sammenligningen din når det gjelder tilbud og etterspørsel. Jeg opplever imidlertid at det ligger noe selvhøytidelig i å hele tiden fokusere på kvinnene i steden for på sexkjøperne. Vi liker godt å definere oss bort fra prostitusjon og da er det rimelig å snakke om DEM, de andre. Vi identifiserer oss ikke med disse kvinnene fordi de er så tydelig anderledes. Men hva med mennene? En del av disse mennene er helt vanlige fyrer med jobb og kone og barn. De minner for mye om oss andre - som ikke kjøper eller selger sex. Jeg liker ikke at vi snakker om mennesker som OSS og DEM. Innvandrere og norske. Kriminelle og lovlydige. Muslimer og andre. Fattige og rike. FOlk er folk!

tor. des. 07, 10:00:00 a.m. 2006  
Blogger Berenike said...

Det är ett tragiskt faktum att det mer eller mindre alltid läggs fram på detta sätt när det talas prostituition. Fokus ligger på kvinnorna som "säljer" och inte på männen som "köper".

Och för att kommentera Lindahl, jag skräms mer av idioterna som väljer att titta på skit-tv än på dem som gör programmen. Efterfrågan och tillgång..

lør. des. 09, 08:44:00 a.m. 2006  

Legg inn en kommentar

<< Home