søndag, oktober 22, 2006

Snill eller smart?

Da jeg var liten sa mor alltid at jeg var så snill. Det var bare tøv, jeg var ikke snill - jeg var bare smart nok til å vite at det lønner seg å framstå som snill. Du må nesten være autist med spesialinteresse for astrofysikk om noen skal kalle deg smart når du er i alderen 3 - 15 år . Det er liksom ikke noe stas å omtale barn som smarte vesener. (Det vil si - mens barn er virkelig dumme og hverken kan kle seg selv, lage sin egen mat eller lese en bok - DA skryter foreldrene over at gullet er tidlig ute med å snakke, eller med å gå, for den saks skyld. Som om det spiller noen rolle? Alle barn lærer jo å gå til slutt.) Det er synd på barn som ikke skjønner at de skal late som de er snille, og på barn som ønsker å være snille, men som ikke får det til. Aller værst er det imidlertid med de barna som virkelig er snille. For i det lange løp tjener du ikke en dritt på å være snill. Ingen lytter til ros som kommer fra et snillt menneske, og få tar baklengs salto fordi de får være med den snilleste jenta hjem i 9. klasse. Skryt fra en slem person setter seg i minnet for evig og alltid. Og vi jubler når bøllefrøet i klassen gidder å snakke med oss i mer enn to minutter. Er du en snill tenåring kan du banne på at du må dele rom med den treigeste i klassen på leirskolen, og likeledes være på gruppe med ennå flere treiginger i O-fag. Læreren bruker ikke tid på å legge en strategi for hvordan du skal lære mer, eller trives bedre i klassen. Du blir ikke invitert på fester, samtidig som du ikke blir hersa med i den grad at du gjør opprør og blir en vinner på videregående. En snill tenåring er en ubetydelig tenåring.

Det eneste som er værre enn å være en snill tenåring er å være en snill voksen. Det er skikkelig uhipt. Snill = dum når du er 30. Å være 30 handler om å skaffe seg de mest trendy møblene, de mest suksessfulle vennene og å klatre på karrierestigen. Når du er 30 er det kult å ha t-skjorte som det står BITCH på.
Selv syns jeg BITCH-skjorter er skikkelig tacky, og jeg er ganske tilfreds med min middelmådige karriere, trauste vennekrets og den gamle falma Bohus-salongen. Jeg er tilfreds med å være passe uhip, passe smart og passe snill.

Det er først når du blir gammal at det lønner seg å være snill. Når du kan gi en ekstra hundrings til barnebarnet ditt, strikk bebitøy til en nabo eller lage vafler og få betalt i klemmer. Det er lenge å vente på uttelling. Hvis du snur på det kan det likevel være verdt å vente på - for det er ok å være bitch i tanåra, kult å være bitch på 30 - men å være en bitchy 70-åring - det er toppen av ulykke.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Trur ikkje at snill og smart er to motsetningar. Etter mi meining bør ein strebe etter å vere så snill som mulig i alle aldrar! Om ein har ein skjult agenda bak all snillheita gjer vel ingenting..? Dumsnill, derimot, er noko heilt anna.

man. okt. 23, 02:42:00 p.m. 2006  
Anonymous The president has returned! said...

Jag håller fullständigt med dig om din reflektion om snällhet, det är något som är överskattat. Folk använder ordet som om det vore en komplimang. För mig betyder det mer att man inte vågar vara ärlig. De jag umgås med har en sak gemensamt: De vågar vara brutalt ärliga, även när det sårar. Allt annat genererar bara skitsnack bakom ryggen. Snäll är ett ord genererat av grupptryck, som betyder att man avstår från sina egna behov för andras skull.

Jag förespråkar därför samma lösning som du - framstå som snäll, men var det bara mot de som förtjänat det. Genom att markera gränser kan man skapa en tillvaro för sig själv som man faktiskt kan tycka om. Annars blir man bara ett offer för omständigheterna.

Själv är jag så gnällig emellanåt att jag nog blivit gammal gubbe i förtid, men hellre det än att bli överkörd. Ingen annan än man själv tar ansvar för sitt eget välmående i slutändan, varför ska man då ta ansvar för andras?

Tack för ett intressant ämne!

tir. okt. 24, 05:53:00 p.m. 2006  
Blogger paaskeharen said...

OOOh..
Så ærlige og smarte dere er da. Jeg velger dumhet foran kynisme. Med åpne øyne, og når som helst.

ons. okt. 25, 07:11:00 p.m. 2006  
Blogger Elin`s blogg said...

Hei hei:)

Enig med deg, det er sabla dumt å gå rundt og være snilling. Man bør i aller høyeste grad være mer råtten til daglig, det imponerer mer... Men uansett så synes jeg det er gøy å være glad, og hvis jeg skal være hverdagsglad, så kan jeg ikke være så råtten.. dette ble vanskelig!!

søn. okt. 29, 06:39:00 p.m. 2006  

Legg inn en kommentar

<< Home